W związku z realizacją projektu:
„Inwentaryzacja, utrwalenie i upowszechnienie miejscowych tradycji kulinarnych na źródliskowym obszarze Doliny Dłubni, gmina Trzyciąż”
Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł” prosi o współpracę wszystkich, którzy zechcą podzielić się tradycyjnymi przepisami kulinarnymi oraz wspomnieniami i pamiątkami dotyczącymi zwyczajów kulinarnych oraz prowadzenia gospodarstwa domowego przez kolejne pokolenia mieszkańców gminy Trzyciąż. Zebrane materiały zostaną uporządkowane i opracowane w wydawnictwie książkowym pt. „Tradycje kulinarne u źródeł Dłubni”. W ten sposób chcemy utrwalić najbardziej charakterystyczne i unikatowe elementy naszego wspólnego dziedzictwa kulinarnego oraz zachować pamięć o naszych przodkach.
W szczególności jesteśmy zainteresowani osobistymi wspomnieniami i wypowiedziami w następujących wybranych kwestiach:
1. Jakie potrawy przygotowywano i spożywano najczęściej dawniej w Państwa rodzinie/otoczeniu w różnych okresach w roku:
- na przednówku / w poście
- na wiosnę / Wielkanoc
- latem / w żniwa
- jesienią / podczas dożynek
- zimą / na Boże Narodzenie/ w Zapusty?
2. Jakie panowały zwyczaje przy przygotowywanie posiłków w dni powszechne i w dni świąteczne? Jakie zioła i inne środki spożywcze stosowano w leczeniu i profilaktyce zdrowotnej?
3. Jak wyglądały rodzinne uroczystości takie jak chrzciny, wesela, stypy – czy towarzyszyły im szczególne potrawy lub zwyczaje związane z jedzeniem?
4. Kto przygotowywał posiłki? Z jakich produktów korzystano? Jak przechowywano i konserwowano żywność?
5. Czy i jak gromadzono przepisy kulinarne, czy zachowały się te zbiory?
6. Które z dawnych tradycji kulinarnych przetrwały w Państwa rodzinie/otoczeniu do dziś?
7. Jakie smaki / zapachy / potrawy / wydarzenia z dzieciństwa kojarzą się najlepiej? Dlaczego?
8. Czy ktoś z Państwa bliskich uczęszczał do Szkoły Gospodarczej Sióstr Norbertanek w Imbramowicach? Jeśli tak to czy istnieje możliwość kontaktu z tą osobą lub czy zachowały się jakieś pamiątki z tym związane?
9. Które potrawy lub produkty kulinarne są najbardziej charakterystyczne dla Imbramowic? Dlaczego? Skąd pochodzą ich nazwy? Jak się je przyrządza?
Prosimy również o wszelkie inne informacje związane z miejscowymi zwyczajami w zakresie prowadzenia kuchni i gospodarstwa domowego w Imbramowicach i okolicy dawniej i dziś.
Będziemy wdzięczni za wyszukanie i udostępnienie dokumentów i pamiątek rodzinnych, takich jak: zdjęcia, zapiski, świadectwa, listy, sprzęty gospodarstwa domowego, wzory makatek, serwetek i dekoracji, stroje, przepisy kulinarne, stare książki kucharskie, gazety, przysłowia, przyśpiewki, porzekadła, obrzędy, itp. dotyczące miejscowych tradycji kulinarnych.
Prosimy o kontakt:
• pocztą elektoniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
• pocztą tradycyjną:
Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic, Imbramowice 114, 32-353 Trzyciąż
• osobiście w Białym Domku w godzinach pracy Biblioteki tel. 12 389 48 02.
Z góry dziękujemy za wsparcie naszej inicjatywy!